fbpx

Evropsko rusko mesto St. Peterburg

Potovanja

Posledično se ga je prijel vzdevek severne Benetke.

Sankt Peterburg predstavlja rusko okno v Evropo. Je drugo največje mesto v Rusiji, ki leži ob izlivu reke Neve v Finski zaliv. Ustanovljeno je bilo na ukaz carja Petra I. Velikega, 27. maja 1703, ki je s pomočjo svetovnih arhitektov v mestu ustvaril evropski pridih. Posledično se ga je prijel vzdevek severne Benetke. V okolici mesta so s časom zrasle carske rezidence kot sta Petrodvorec (Petergof) in Carskoe Selo (Puškin). Najbolj znana znamenitost je trdnjava sv. Petra in Pavla z zraven zgrajeno cerkvijo pod istim imenom. V njej so pokopani ruski carji. Sledi Zimski dvorec, ki je nekdaj služil kot zimska kraljeva rezidenca in je danes spremenjen v muzej Ermitraž z eno največjih umetniških zbirk na svetu. Zgrajen je v baročnem slogu po načrtih Bartolomea Francesca Rastrelli-ja in že na daleč seva moč carske Rusije. Palača ima točno 1.057 sob na površini 46.516 kvadratnih metrov, 117 stopnišč, 1.786 vrat in 1.945 oken. Pisana Katedrala Kristusovega vstajenja v krvi, ki močno spominja na tisto z Rdečega trga v Moskvi, pa je zgrajena v spomin na carja Aleksandra II., ki so ga ubili na njenem mestu.

diogen: “Moskva je velika vendar je metro genialen in se lahko pripelješ kamorkoli.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!