fbpx

Budimpešta – z vlakom že za 19 evrov

Potovanja

Skočite v toplice, saj je Budimpešta polna termalnih vrelcev in je znana po termah, okrašenih v rimskem in turškem slogu.

Prestolnica Madžarske je veličastno mesto ob bregovih Donave, polno mostov, ki jo povezujejo. Opera, Parlament in Kraljeva palača pa so samo nekateri od utrinkov iz bogate izložbe Budimpešte, res nepozabnega mesta. Po celodnevnem sprehodu se vam bo zvečer prilegla večerja v tradicionalni madžarski gostilni – čardi s cigansko glasbo in plesom, ki vas bo prebudil in napolnil z novo močjo.

Iz Ljubljane do Budimpešte že za 19 evrov

Budimpešta je živahno mesto z dušo, v katerem vsakdo najde nekaj zase. Po eni strani je nekoliko alternativno umetniško, po drugi pa polno mednarodnih pisarn, elegantnih restavracij in muzejev ter tako uravnoteženo in primerno za vsakodnevno življenje.

Priljubljeno je med mladimi željnimi zabave, saj premore ogromno barov in diskotek po zmernih cenah. Večkrat je moč videti skupino turistov iz Anglije ali Nizozemske oblečeno v smešne kostume, ki praznuje fantovščino in se veseli dolgo v noč. V židovski četrti, ki je največja ponudnica nočnega življenja, so znameniti “ruin pubi”. Gre za stare komunistične pisarne preurejene v lokale, ki so jih pod svoje okrilje vzeli umetniki in jih okrasili z inštalacijami, okrasi, različnimi stoli in mizami, ki so včasih narejene iz odslužene kadi ali posode za rože. V njih vrtijo filme na platnu, prirejajo različne družabne dogodke, med vikendom gostijo tržnico z bio prehrano in ponekod točijo slovensko pivo.

Mesto ni preveliko in center si brez problema ogledamo peš. Izjemno dobre so “Free walking tours” ali brezplačni ogledi mesta, saj v kratkem času izveste ogromno podatkov o mestu. Če se odločite za javni prevoz lahko izbirate med avtobusi, trolejbusi, metroji in tramvaji, ki so izredno dobro organizirani. Ne pozabite kupiti in potrditi vaše karte, saj inšpektorji vestno opravljajo svoje delo in pregledujejo vozovnice. Prečudovita je vožnja z ladjico po Donavi, tako podnevi kot ponoči, ko osvetljijo številne mostove nad reko in pričarajo romantično razpoloženje.

Peš ali z gondolo se povzpnite na grajski grič, ki nudi čudovit razgled na mesto in Donavo. Na njem so kraljeva palača z urejeno narodno galerijo, Ribiška trdnjava, kjer je bila v preteklosti ribja tržnica, nekaj prijetnih gostiln in festival vina in palinke (madžarskega žganja), ki je organiziran večkrat na leto. Naslednji zanimiv hribček na budimski strani mesta je Gellert s citadelo zgrajeno v času Habzburžanov in kipom svobode, ki je viden skoraj z vseh točk v mestu in je bil postavljen v času komunizma po drugi svetovni vojni. Je edini kip s tega časa, ki stoji na svojem originalnem mestu, saj so namreč Madžari vse ostale kipe premaknili v park na obrobje mesta, ki ga prav tako velja obiskati.

Skočite v toplice, saj je Budimpešta polna termalnih vrelcev in je znana po termah, okrašenih v rimskem in turškem slogu. Po tem si privoščite kosilo v največji pokriti tržnici v mestu, kjer vam ponujajo langoš (krompirjevo ocvrto testo), mesne palačinke, sarme in različne klobase. Na tržnici imajo ogromno ponudbo sadja in zelenjave, mesa, rib, pekovskih izdelkov in v zgornjem nadstropju spominkov, kjer lahko kupite zavojček tradicionalne pekoče paprike za domov.

mama283136: “zanimivosti: nam je bilo najbolj zanimivo prosto sprehajanje po mestu, zelo so nas očarali mostovi čez Donavo in sama reka; otroka sta bila navdušena nad metrojem, zelo so nas očarale številne skulpture po mestu – prideš izza vogala, pa naletiš na malo princesko ali bronaste dečke, ki frnikolajo in ti ni nič jasno, ali so ta pravi ali so ulični umetniki ali kaj, takih skulptur je veliko.”

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir: SŽ, Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Starševski čvek


Sledite nam


RSS Ustavi se!