Izberite drugo državo:


Združene države Amerikezastava_mala.jpg

Himna države
  mapa_mala.jpg

Podatki o državi:

Celina: Severna Amerika
Uradno ime: Združene države Amerike
Glavno mesto: Washington
 Površina: 9 529 063 km2
Jezik: Angleški
Najvišji vrh: Mount McKinley, 6 194 m
 
Valuta: Ameriški dolar ( 1 USD = 100 centov)
Prebivalcev: 303,824,646
Časovni pas: GMT-4
Podnebje: Zmerno toplo v večjem delu ZDA. Na V in ob S obali oceansko, proti Z celinsko. Ob Mehiškem zalivu vlažno subtropsko,na JZ puščavsko. Obala Kalifornije sredozemsko.
Politična ureditev: Predsedniška demokratična zvezna republika z dvodomnim parlamentom, neodvisna od 1776. ZDA tvori SO zveznih držav in zvezni distrikt.

 >>    Vtisi in nasveti:
 
 
  Vredno ogleda, zanimivost (26)
  Prehrana (11)
  Nevarnosti, opozorila, pasti (7)
  Kultura (2)
  Dogodek (1)
  Cene, denar, nakupovanje (13)
  Transport, rent a car (16)
  Kampiranje, prenočišča (20)
  Nočno življenje (2)
  Splošne informacije, ostalo (17)
 

 >>    Vredno ogleda, zanimivost:
 
 
edera, 05.01.2012: Las Vegas: To mesto živi 24 ur na dan. V samem mestu imaš zelo veliko stvari. Sami hoteli so zelo zanimivi Venetian kot Benetke, Stratosphere adrenalinski hotel, MGM imaš leve v hotelu, Hard Roc in Hoover Dam je super pa Red rock canyon.( avtor:Pupa22)

edera, 05.01.2012: Mene osebno Las Vegas sploh ni tako fasciniral, kot morda nekatere druge svetovne zadeve, mesta, znamenitosti, OK enkrat za videt in to je to; se 2x sprehodiš zvečer po slavnem "strip-u" in imaš vsega dovolj - predvsem pijanih poševnookih turistov, ki jih je v Vegasu nenormalno veliko; Las Vegas je to za odrasle, kar je Disneyland za otrokeje pač Disneyland za odrasle, neka pravljična zgodba, iluzionističen svet..Tam vidiš ogromno "zabluzenih" duš, tudi upokojenih Američanov, ki iščejo svojo srečo in sanjajo o dobitkih na igralnih avtomatih. Še zdaleč v živo ni tako glamurozno, kot prikazano npr. v filmih. ( avtor: Been there done that)

edera, 21.09.2011: Las Vegas: Za ogledat v samem Las Vegasu so predvsem hoteli ter predstave na prostem - gusarska ladja pri hotelu TI, vulkan pred hotelom Mirage, ples vodometov pri hotelu Bellagio - to je vse brezplačno in na glavni ulici. Točni termini so dostopni na internetu. Dodatno se lahko odpeljete še v stari center mesta - t.i. Fremont Street.( avtor: Mihaa )

edera, 21.09.2011: Okolica Las Vegasa: V okolici Las Vegasa je kar nekaj naravnih lepot. Narodni park Grand Canyon je kar daleč, skoraj 5h vožnje, tako da je za enodnevni izlet verjetno prenaporno, lahko pa se vzame organiziran izlet iz Vegasa z letalom do parka ali pa s helikopterjem v zahodni Grand Canyon, ki je sicer malce manj zanimiv, a vseeno impresiven. Je pa to malce dražje, čeprav se da dobiti kar dobre popuste, če se malo pobrska. Laughlin je brez zveze, edina njegova zanimivost so poceni hoteli (pred 6 leti sva z ženo spala v hotelu s 4 zvezdicami za 8$ na sobo). Čisto v predmestju Vegasa je park Red Rock Canyon, ki je kar zanimiv, še posebno če niste bili v nobenem od "ta velikih" parkov kot so Zion, Bryce in Arches. Dobro uro vožnje od Las Vegasa pa je še park Valley of Fire, ki se ga splača obiskati ob sončnem zahodu, ko skale dobijo pravi ognjen videz. Za to bi verjetno potrebovali avto - kar pa tudi ni problem, saj ga za en dan lahko dobiš z vsemi zavarovanji že za kakšnih 20€. Malce dlje, cca 2.5h od Vegasa pa je narodni park Dolina smrti, najbolj vroče področje na zemlji, ki je prav tako zelo zanimiv za enodnevni izlet. ( avtor: Mihaa)

edera, 20.09.2011: Las Vegas: Zanimiv je tudi Hooverjev jez.( huver)

tincii, 31.08.2011: Nam in otrokom je bil San Diego zelo všeč. Predvsem Sea World, pa tudi ZOO. Smo imeli kombinirano družinsko karto za 5 zabaviščnih parkov (še Universial Studio, DisneyWorld in Wild World v San Diegu), veljavnost 14 dni, neomejen vstop v vse te parke. (avtor: Mojcej)

edera, 01.12.2009: Vsekakor Grand Canyon, čeprav je Death Valley po svoje tudi zanimiva puščava. G.c. smo si ogledali z letalom, za 5 oseb dobrih 500,- USD, se pa vsekakor splača videti zadevo iz zraka, čisto posebna izkušnja.(avtor:frisco )

edera, 01.12.2009: Vsekakor Grand Canyon, čeprav je Death Valley po svoje tudi zanimiva puščava. G.c. smo si ogledali z letalom, za 5 oseb dobrih 500,- USD, se pa vsekakor splača videti zadevo iz zraka, čisto posebna izkušnja.(avtor:frisco )

edera, 09.09.2009: Vsekakor Grand Canyon, čeprav je Death Valley po svoje tudi zanimiva puščava. G.c. smo si ogledali z letalom, za 5 oseb dobrih 500,- USD, se pa vsekakor splača videti zadevo iz zraka, čisto posebna izkušnja.(avtor:frisco )

edera, 09.08.2009: 3.5. 09 sem se vrnila iz NY, spala sem v hotelu Ramada Queens, ki sem ga rezervirala prek strani trivago.de preizkusen, odlicen, 30 minut od JFK z busom in 40 minut z linijo F do središča. (avtor:NY74)

edera, 08.08.2009: Mi smo bili dva dni v Washingtonu, ker je veliko teh Memorialov in dva dni je bolj malo, da bi si vse pogledala.(avtor: dacarka)

edera, 17.07.2009: Maja je v Orlandu zjutraj 20, čez dan pa blizu 30 stopinj, dežja minimalno. (avtor: lojz)

edera, 17.07.2009: Florida: Če si stacioniran na enem mestu priporočam Orlando, saj je dobro izhodišče za dnevne izlete (4 x disney world v mestu - kdor ima otroke, pa seaworld, universal studio, bližina space centra, pa Daytone, Tampe, priporočam St Petersburg...). Za Miami (plus Kea west in Everglades) vzet kvečjemu dva do tri dni dolg potep.Kopanje priporočam v Atlantiku, čudovita je cocoa beach (blizu space centra). Drugače pa pred ogledi prebrskat prospekte in se šele potem odločit za obisk, saj te znajo hitro olajšat za 50-60 dolarjev vstopnine. Vsekakor pa to naredijo prijazno in z nasmeškom :). (avtor: pieer)

edera, 17.07.2009: Florida: Priporočam temeljit ogled Miamia z okolico litle Havana, Coral Gables, Coconut grove, Key Biscane, Fischer Island, Cellebrity Island,.., prav tako so absolutno zanimive Ameriške Benetke Ft, Lauderdale, Pompano Beach in potem vse do Cape Caneveral (JFK space center), Daytona ( v začetku Marca je moto dirka 200 milj Daytone in hkrati en večjih moto zborov v ZDA (traja cel teden), v Orlandu in okolici imate ogromno znamenitosti kot je že nekdo omenil na tem forumu, prav tako si greste lahko ogledat NBA tekmo v Orlandu ali Miamiu, če se boste podali proti West coastu, si absolutno oglejte otoke in plaže okoli Ft.Myersa (V Ft. Myers Beach dobite hotel sobo že za 60 USD/dvoposteljna), okolica Naplesa je tudi čudovita... Mimogrede, meni so plaže na zahodni obali veliko lepše kot pa na vzhodni. Ko se boste peljali skozi nacionalni park Everglades, si absolutno privoščite vožnjo z Air Boatom, ali pa pojdite na aligator farmo... Pot proti Key Westu pa je spet pesem zase, ogromno malih otočkov in na katerem koli se vstavite je marsikaj za videti... Lepo je na Islamoradi, Duck Key,... Za vse mlajše, katreri načrtujete pot na Florido, ne zamudite Spring Breaka na Key Westu, ker tam se pa dogaja veliko bolj kot na South Beachu... Verjemite, je preverjeno... (avtor: Bojan1100)

edera, 14.07.2009: Florida: toplo priporočam ogled mesta Naples (na Z obali) in prekrasne mestne plaže (res bel droben pesek). (avtor:april44)

edera, 12.06.2009: NY: V Manhatan morata nujno it, tam pejta na Empire state building, muzej, central park, verjetno pogledat ostanke WTCja, shopping (največja trgovina z oblekami na svetu - sam sem pozabil ime),se slikat pred združenimi narodi, pa z ladjico po otokih (Kip svobode), pol gresta lahko v kafič kjer je Seinfeld snemal... Če gresta poleti se vsedta na vlak in sta v eni urci na čudovitih peščenih plažah (morje je verjetno vseeno precej hladno, se pa da kopat). (avtor: ffalkec)

edera, 12.06.2009: NY: Priporočam, da se s kitajskim busom iz kitajske četrti odpeljeta do DC-ja in sta še tam par dni. Tam imata ogromno znamenitosti - od Monumenta do Lincolnovega spomenika...pa še ogromno muzejev in vsi so brezplačni. Tako, da v muzeje ne hodit v NY, ampak v DC, kjer so brezplačni in večji.(avtor:Ursus )

Primož, 13.12.2006: New York in okolica, 31. oktober 2006. Resnično praznujejo Haloween kot v filmih. Hiše okrašene, oz. načičkane z vso mogočo kramo, otroci v pustnih maskah (največ čarovnic, vampirjev, okostnjakov...) nabirajo sladkarije od hiše do hiše.

Primož, 13.12.2006: Niagarski slapovi. Veličastni, ogromni, lepši s Kanadske strani, vse urejeno kot park, čisto, le voda ni nebeško modra kot na slikah, temveč konkretno rjave barve. Zanimiva je slika erozije v muzeju, kjer dejansko vidiš kako se slap pomika nazaj. Zanimiv tudi kanal v Kanadi, poteka vzporedno z reko Niagaro, odmaknjen cca. 15 km, zapornice, če imaš srečo, ravno vidiš ogromno ladjo, ki potuje....

Primož, 02.01.2006: Parki, parki in še enkrat parki...no, pa kakšno mesto se najde zram. Najlepši parki: Arches, Navaho National Monument, Bryce, Yosemite, Yoshua Tree, Yellowstone, Antelope Canyon... Mesta: San Francisco, San Diego...po pomoti smo se znašli v majhnem turističnem mestecu Jackson...res lepo, kot v kakmu vesternu...:)

Primož, 16.11.2005: Vredno ogleda v LA: Universal studios (vzami front of line karto), manj znani Warner bross (najavit se je treba za dan naprej, dost bolj osebno kot Universal), ogled Jay Leno Showa v Burbanku (alameda street -po karte isti dan zjutraj ob 8ih, vendar ti karta ne zagotovi sedeža), El pueblo+ Union Station, Downtown+Staples center, UCLA,Venice beach, Santa Monica+ 3ed street promenade, Malibu,...

Primož, 06.08.2004: Glede zahoda ZDA natančno to kar je opisal Pepson glede mest in nacionalnih parkov. Dodal bi še Sequioa park in pa pokrajino med Grand Canyonom in Phenixom. pokrajina kjer so snemali največ westnov. Veliko slikovitih mestec (Sedona...)

Primož, 26.07.2004: Pred parimi dnevi sem se sprehajala po New Yorku-natancneje po Manhattnu.Da,vreden je ogleda,ceprav ne smete pricakovati podob iz filmov in reklam.Resnica je skoraj cisto drugacna.Downtown je res lep in stolpnicam skoraj ne vidis do konca.Uptown pa je cisto druga slika.Bolj kot ne umazan in ne prevec prijazen.Ampak vredno je ogleda ze samo zato, da vidis resnico.Pa ne pozabite na statue of Liberty

Primož, 06.03.2004: ZAHOD: Od nacionalnih parkov so vsekakor vredni ogleda Yoshua Tree, Death Valley, Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon in Yosemite, od mest pa San Francisco in San Diego, pa seveda Las Vegas. Katere države obiskati? Kalifornija, Nevada, Arizona, Utah, Kolorado in Nova Mehika, če pa imate dovolj časa, pa še Wyoming in Montana (še posebej zaradi nacionalnega parka Yellowstone).

Primož, 02.03.2004: Cape Cod na severo vzhodni obali, če se peljete iz NY proti Bostonu. Tudi pokrajina v zveznih državah New Hampshire in Vermont.

Primož, 10.01.2004: Zanimiv je ogled studiev v Los Angelesu, kjer se da videti scene iz različnih znanih filmov, Phoenix - grozna vročina in povsod samo asfalt, Las Vegas - dva dni je dovolj, če ne mislite tja izključno zaradi igralnic, zanimiva pot skozi Death Valley. Priporočam Mesa Verde in Monument Valley - spoznavanje indijanske kulture. Od velikih mest v zahodnem delu ZDA je najbolj slikovit San Francisco.

 


 >>    Potopisi uporabnikov
 
 
31.03.2010, Veliki krog
Veliki krog ni zemljepisno ime, o katerem bi se učili v šoli, pa vendar je vsak kolikor toliko izkušen svetovni popotnik že slišal zanj.
Avtor: Jurij Senegačnik
 

29.03.2004, ZDA
Uporabnik Pepson je prispeval fotografije s potovanja po ZDA.
Avtor: uporabnik Pepson
foto  

19.09.2002, WYOMING - dežela rodea in step
Špela Marinčič je prispevala potopis pod naslovom "WYOMING - dežela rodea in neskončnih step".
Avtor: Špela Marinčič
 

 


 >>    Preberite si še...
 
 
22.02.2012   Las Vegas svojo krvavo preteklost postavi na ogled
12.01.2012   Mafijski muzej v Las Vegasu
26.10.2011   Osem predmetov, ki nikoli ne končajo v kovčku ... pa bi morali
22.08.2011   V srcu Amerike
04.08.2011   Ameriški naravni parki žrtev klestenja proračuna
06.06.2011   Čarovnija narave
24.05.2011   V deželi Amišev
18.05.2011   Slovo hotela Sahara - konec nekega obdobja
03.05.2011   Empire State Building, ikona New Yorka, dopolnila 80 let
11.02.2011   Newyorška legenda naprodaj
29.10.2010   Novo čudo Amerike: najdaljši most
17.09.2010   Newyorški župan bo prepovedal kajenje na prostem, med drugim tudi v mestnih parkih
07.09.2010   Napete razmere v predmestji New Yorka: Agresivni kojoti napadajo otroke
03.09.2010   New York: ugašanje luči za ohranitev ptic
19.08.2010   Kako Newyorčani prepoznajo turista
 


 
Copyright (C) Travel.Over.Net